Scroll down for English
Oude Geuze Oud Beersel – Gegarandeerde Traditionele Specialiteit
Geuze of in het frans “Gueuze”, wordt niet gebrouwen, maar ontstaat door het mengen van oude en jonge lambiek. Het mengen van de lambieken wordt ook wel ‘versnijden’ of ‘steken’ genoemd. De geuzesteker mengt meerdere lambiek bieren van verschillende leeftijden en vaten om de gewenste smaak te bekomen. Daarna wordt de geuze maanden hergist op fles. Die hergisting is mogelijk doordat er nog suikers aanwezig zijn in de jonge lambiek. Dit systeem heeft een aantal kenmerken gemeenschappelijk met de Franse champagnemethode. Vandaar dat geuze vaak de champagne onder de bieren wordt genoemd.
Kort na WO II werd de kwaliteit en het brouwproces van de geuze niet altijd gerespecteerd, en daarmee waren de brouwers niet gelukkig en trachten dan ook hun traditionele product te beschermen. Sinds 1997, onderscheiden lambiek- en geuzebieren van overige bieren volgens de gebruikte grondstoffen en het brouwproces. Bieren gebrouwen volgens de oude receptuur mogen de benaming 'Oud’ of ‘Oude’ toevoegen en werd Lambiek en Geuze geregistreerd als Gegarandeerde Traditionele specialiteit (GTS).
Lambiek bier wordt gemaakt met ten minste 30 % tarwe en de vergisting is 100% spontane vergisting. Oude geuze ontstaat door het vermengen van 100 % oude lambiek van spontane gisting van ten minste één jaar en waarvan het oudste gedurende minstens drie jaar in houten vaten heeft gerijpt. Vervolgens een nagisting en rijping in de fles van minstens zes maanden.
Voor geuze en kriek, die het voorwoord ‘ Oud’ of ‘Oude’ niet mogen dragen, zijn de eisen veel minder streng; de lambiekbieren moeten niet zo oud zijn, er moet geen nagisting zijn in de fles en filteren, verzoeten en pasteuriseren is toegestaan
Oud Beersel – Beer Tradition Reborn
In 1882, werd Oud Beersel opgericht als geuzestekerij door Henri Vandervelden in Beersel, regio Brussel. Henri Vandervelden haalden zijn kennis als seizoenarbeider bij een brouwerij die gespecialiseerd was in productie van lambiek en geuze. Henri’s zoon Pierre, werkte samen in de geuzestekerij en ondanks de twee wereldoorlogen slaagde de geuzestekerij te overleven.
In 1953 studeerde Henri af als brouwingenieur nam de brouwerij / stekerij over. Henri breidde de brouwcapaciteit uit tot 50hl en kiest de naam Oud Beersel voor de brouwerij.
In 1991 nam Henri’s neef Danny Draps, de geuzestekerij over maar de brouwerij draaide op een laag pitje door de afnemende vraag naar geuze en de brouw- en afvulinstallatie waren sterk verouderd en een nieuwe investering kwam er niet.
In 2002 werd beslist om de brouwerij / geuzerij stop te zetten. Wanneer dit nieuws te horen kwam bij Gert Christiaens en zijn vriend Roland De Bus, besloten ze deze te redden en opnieuw leven in te blazen. Als start werd "Bersalis Tripel" gebrouwen aangezien de vraag naar Tripel in de biermarkt toename en de nodige opbrengsten genereert om de productie van lambiek bieren terug op te starten. Bersalis is een oud middeleeuwse naam voor Beersel.
In 2007, werd “Oude Geuze Oud Beersel" en "Oude Kriek Oud Beersel" terug op de markt gebracht. Zodat het traditie bier en volgens het recept van Henri Vandervelden sinds 1882 kan voortbestaan. Deze oude traditie mocht niet verloren gaan, volgens Gert. Niet alleen de methode van spontane gisting is uniek, ook de smaken zijn nergens anders in de wereld te vinden. Een zachte bitterheid en zurigheid maken van deze bieren een uitstekende dorstlesser.
Echte Geuze Rijpt Als Champagne
Het wort (lambiek) voor de geuze laat Oud Beersel brouwen bij andere brouwerijen alsook het bottelen zodat Oud Beersel zich voornamelijk kan concentreren op het traditionele proces van de lambiek productie. De spontane gisting van lambiek en rijping op houten vaten tot 3 jaar alsook het mengen of steken van jonge en oude lambiek gebeurt in de historisch oude brouwerij van Oud Beersel.
Lambiek bieren hebben een unieke zurige smaak, deze smaak wijkt af van de suiker smaken van hedendaagse dranken. Lambiek en geuze bieren hebben smaak toetsen van champagne omdat zowel lambiek als champagne een natuurlijke en spontane productie ondergaan.
Een echte geuze rijpt als champagne wordt wel eens gezegd. Geuze heeft een unieke smaak die je elders niet kan proeven. Het is een waar genot voor Oud Beersel om deze uniek smaak in Beersel te maken, proeven en te delen
Spontane gisting betekent dat wilde gisten rondom de omgeving van de brouwerij in contact met het bier. Het gist wordt dus niet manueel (zoals lage en hoge gisting) toegevoegd maar spontaan. Oud Beersel is gelegen vlakbij de Zenne vallei waar veel wilde gisten aanwezig zijn. Een 100% spontaan natuurlijk product.
Oud Beersel heeft reeds vele internationale prijzen en bekroningen in de wacht gesleept. De traditionele Oud Beersel bieren beginnen terug aan een opmars zowel in binnenland als buitenland. De appreciatie is zelfs zo groot dat internationale liefhebbers van geuze bieren speciaal naar België reizen om de brouwerij te bezoeken, een enorme waardering!
De brouwerij heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in nieuwe foeders en nieuwe brouw technologieën. Foeders zijn grote houten vaten waar de lambiek voor meerdere jaren rijpt, met een capaciteit van 20 hl. – 60hl en zelfs 120hl. Oud Beersel rijpt ook lambiek op foeders van Italie, Brunello di Montalcino. Dit mengsel, waar de grenzen tussen wijn en bier vervagen, is gecreëerd ter ere van oprichter Henri Vandervelden.
Naam Oud Beersel
Op het etiket van Oud Beersel staat het water burcht van Beersel dat in de middeleeuwen werd gebruikt als verdediging van Brussel. Sinds 2013, is de water burcht prachtig gerenoveerd en is het open voor publiek toerisme. Een wedergeboorte van een historisch symbool en traditie dat Oud Beersel wil uitstralen op haar etiket en in haar bier. Traditie wordt door Oud Beersel hoog in het vaandel gedragen
Als gevolg van de hergisting op de fles onstaat er hoge druk op de fles en bijgevolg kan geuze niet bewaard worden in gewone flessen. Enkel champagneflessen kunnen de hoge druk weerstaan. Door de wilde gisten en de spontane gisting heeft Oude Geuze een lange houdbaarheid van wel 20 jaar. Zoals een goede wijn kan een Oude Geuze lange tijd bewaard worden in kelder temperatuur.
Vroeger werd een geuze voornamelijk geschonken in een smal en hoog glas met versterkte bodem. Als een geuze te zuur smaakte werd suiker toegevoegd en met een staaf door elkaar gemengd, “lambiekstoemper”. Doorheen de jaren zijn de geuzes verder ontwikkeld en is de smaak ook minder zuur geworden. Nu wordt een geuze ook geserveerd in een degustatie glas gelijkaardig aan wijnglas en op kamertemperatuur om de natuurlijke aroma’s en smaken te proeven.
Oud Beersel bier collectie met een woordje van de brouwer:
Oud Beersel – Oude Geuze
Traditionele Oude Geuze met fruitige neus en hoppige toets! Oude Geuze Oud Beersel is een traditioneel lambiekbier dat gemaakt wordt volgens een ambachtelijk methode en geniet van een Europese bescherming. Door versnijding van Lambieken die verschillende jaren hebben gerijpt op houten vaten ontstaat de Oude Geuze. De Oude Geuze Oud Beersel onderscheidt zich door een typische fruitige en hoppige toets. Een stralend goudgele kleur en een zacht schuimend bier. De aroma’s zijn complex met typische geur van wilde gisten De smaak combineert van oudsher een aangename bitterheid met het zurig doch zacht karakter van de spontane gisting en haar complexe subtiliteiten.
Oud Beersel – Oude Kriek
Traditionele Oude Kriek met overweldigend pallet van verse krieken! Oude Kriek Oud Beersel is een traditioneel lambiekbier dat gemaakt wordt met echte krieken en met Lambiek gerijpt op houten vaten. Dit geeft deze Oude Kriek een fruitige toets en zijn robijnrode kleur. De Oude Kriek Oud Beersel bevat ongeveer 400 gram krieken per liter wat het meeste is in zijn soort. De Oude Kriek geniet van een Europese bescherming. Deze Oude Kriek wordt niet aangezoet en bevat geen smaak- noch bewaarmiddelen. Een robijn rode kleur en een verassend parfum van krieken en amandelen komen aangenaam tot hun recht na het uitschenken van Oud Beersel Oude Kriek. De echte krieken laten een overweldigende fruitigheid achter en de amandeltoets van de pit vervolmaakt het genot. De spontane hergisting verenigt de krieken met de lambiek die samen een aangename smaakbelevenis vormen.
Oud Beersel – Vandervelden 135 – 137
In 2017, is de eerste creatie “Vandervelden” gebrouwen als eerbetoon aan Henri Vandervelden die 135 jaar geleden, in 1882, Oud Beersel heeft opgestart. Het is een unieke blend van éénjarige lambiek gerijpt op foeders van Toscane, Italië die voorheen gedurende 30 jaar gebruikt werden om de fameuze Brunello di Montalcino wijn op te laten rijpen en van driejarige Lambiek gerijpt op een oude foeder van Oud Beersel. Deze uitzonderlijke Oude Geuze met een uitgesproken toets van rode wijn rijpt op 37,5 cl flessen en is beschikbaar in beperkte hoeveelheid. Met een warme goud gele kleur en zachte schuimkraag schittert dit vatgerijpt bier bier. Het aroma diepe explosie van wijnachtig karakter met de typische geur van wilde gisten. De mond ervaart een combinatie van een aangename bitterheid van roze pompelmoes met een fijne rode wijnsmaak van de houten foeders resulterend in een zuur, maar wel rond karakter
In 2019 heeft Oud Beersel dit nog eens overgedaan met Oud Beersel Vandervelden 137. Een uniek mengsel bestaande uitsluitend uit drie jaar oude Lambieken van drie foeders oorspronkelijk gebruikt voor de rijping van één van de Italiaanse topwijnen Brunello di Montalcino.
Oud Beersel – Oude Pijpen
Vroeger werd Portwijn naar de havens van Brugge en Antwerpen verscheept in houten vaten van ongeveer 650 liter, ‘pijpen’ genoemd. Een deel van deze houten vaten werd door Lambiek brouwerijen aangekocht en heeft Lambiek bevat gedurende meerdere generaties. Sommige van deze vaten circuleerden tussen verschillende Lambiek brouwerijen, waarvan sommige ter ziele zijn gegaan, alvorens hun finale bestemming te vinden in de kelders van Oud Beersel. We hebben de fijnste Lambieken van gemiddeld 20 maanden oud en gerijpt op deze ‘oude pijpen’, van ongeveer 60 tot 120 jaar oud, gestoken tot een Oude Geuze met de karakteristieken van deze oude vaten. Net zoals de oude geuze heeft Oude Pijpen een mooie goud gele kleur waar de traditie van af straalt. De neus ervaart een samenspel van oude vaten en het verfrissende aroma van citrusvruchten en vluchtige zuren. Een volmondige fruitigheid met een gebalanceerde doch uitgesproken scherpe zurigheid
Oud Beersel – BZART Lambiek brut bier
BZART Lambiek is ontstaan uit het samenbrengen van twee glorieuze tradities, de Méthode Traditionnelle voor mousserende wijnen en de spontane gisting voor de lambiekbieren. Het resultaat is een natuurlijk, mousserend lambiekbier van Belgische origine. Lambiek is een spontaan gistingsbier en het oudste van de nog bestaande Belgische bieren dat wellicht ontstaan is rond 1300. De ‘Lambiek Oud Beersel’ die als basis dient voor de BZART Lambiek rijpt eerst twaalf maanden op houten vaten in de kelders van Oud Beersel. Deze Lambiek wordt op fles getrokken met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’ welke bestaat uit schuimwijngist en suiker voor nagisting. Het bier rijpt dan minstens negen maanden op fles alvorens het afgewerkt wordt volgens de ‘Méthode Traditionnelle’. Door dit proces wordt fijn koolzuurgas ontwikkeld dat wordt ingesloten in de fles en de lambiek mousserend maakt. Door toepassing van de ‘remuage’ en de ‘dégorgement’ worden de aanwezige gisten uit de fles verwijderd. Typisch voor Bzart Lambiek is dat alvorens de definitieve kurk en muselet aan te brengen op de fles, er geen aanzoeting gebeurt door toevoeging van een ‘liqueur d’expédition’. Dit resulteert in een mousserend lambiek brut bier met een overweldigend smaakpalet. BZART lambiek brut bier is uiterst geschikt als aperitief, digestief of als maaltijddrank bij schaaldieren en vis zoals makreel, paling, haring, zalm, heilbot, kabeljauw en rode poon. Bzart Lambiek staat op de kaart van gerenommeerde restaurants en behaalde de prestigieuze award van ‘’s Werelds Beste Brut /Champagne Beer’ op de World Beer Awards 2016 in het Verenigd Koninkrijk.
ENGLISH
Brewery Oud Beersel - Traditional Belgian Geuze and Lambic
Oude Geuze Oud Beersel – Gegarandeerde Traditionele Specialiteit
Geuze or in French "Gueuze", is not brewed, but is created by blending old and young lambiek. By blending several lambic beers of different the desired taste is obtained. Next, the blended geuze ages and referment in the bottle for several months. This refermentation is possible because there are still sugars present in the young lambic. This brewing process is similar to French champagne method. Hence geuze is often called the champagne among the beers.
After World War II, several brewers did not respect the geuze brewing method and culture, not all brewers were equally happy and tried to protect their traditional product. Since 1997, lambic and geuze beers have distinguished from other beers according to the raw materials used and the brewing process. Beers brewed according to the old recipe may add the name 'Oude (NL)' or ‘Vieille (FR)” and Lambiek and Geuze was registered as Traditional Speciality Guaranteed (TSG).
Lambic beer is made with at least 30 % wheat and fermentation is 100% spontaneous. Old geuze is created by blending 100 % old lambic of spontaneous fermentation of at least one year and the oldest has matured in wooden barrels for at least three years. Then a re-fermentation and aging in the bottle for at least six months.
Geuze and Kriek beers, who are not allowed to carry the preface 'Oud' or 'Old', the requirements are much less strict; lambic beers should not be so old, there should be no refermentation in the bottle and filtering, sweetening and pasteurizing is allowed.
Oud Beersel – Beer Tradition Reborn
In 1882, Oud Beersel brewery was founded as a “geuzestekerij” / blending Lambics by Henri Vandervelden in Beersel, Brussels. Henri Vandervelde gained his knowledge as a seasonal worker at a brewery that was specialized in the production of lambic and geuze. Henri's son, Pierre, worked together in the brewery and despite the two world wars the geuze blending managed to survive.
In 1953, Henri graduated as a brewing engineer and took over the brewery. Henri expanded the brewing capacity to 50hl and chose the name Oud Beersel for the brewery.
In 1991, Henri's cousin Danny Draps took but the brewery was on the back burner due to the declining demand for geuze and the brewing and bottling plant were very outdated and a new investment was not made.
In 2002, it was decided to stop the brewery activities. When this news came to Gert Christiaens and his friend Roland De Bus, they decided to save it and bring back to life. "Bersalis Tripel" was brewed as the demand for Tripel in the beer market increased and generated the necessary income to restart the lambic production process. Bersalis is an old medieval name for Beersel.
In 2007, "Oude Geuze Oud Beersel" and "Oude Kriek Oud Beersel" were launched back on the market. So that the beer tradition was reborn according to the recipe of Henri Vandervelden since 1882. This old tradition should not be lost, according to Gert. Not only is the method of spontaneous fermentation unique, but the flavours are nowhere in the world. A soft bitterness and sourness make these beers an excellent thirst quencher.
Real Geuze ripens like Champagne
The wort (lambic) for their geuze is outsourced to other breweries as well as bottling so that Oud Beersel can concentrate mainly on the traditional process of lambic production. The spontaneous fermentation of lambic and aging on wooden barrels up to 3 years takes place in the old brewery as well as blending young and old lambic.
Lambic beers have a unique sour taste, this taste differs from the sugar flavours of contemporary beverages. The flavours of lambic and geuze beers have notes of champagne. Both are natural products that are created by spontaneous fermentation, a real geuze ripens like champagne. It's a unique taste you can't taste elsewhere in the world. It is a real pleasure for Oud Beersel to make, taste and share this unique taste in Beersel..
Spontaneous fermentation means that wild yeasts around the area of the brewery blend with the beer. The yeast is not added manually (bottom and top fermentation) but spontaneously. Oud Beersel is located near the Zenne valley where many wild yeasts are active. A 100% spontaneous natural product.
Oud Beersel has won many international awards and recognitions. The traditional Old Beersel beers are starting to take off both domestically and abroad. In fact, the appreciation is so great that international lovers of geuze beers travel to Belgium specifically to visit the brewery, a huge appreciation!
Recently, Oud Beersel has invested heavily in new foeders and new brewing technologies. Foeders are large wooden barrels where the lambic age for several years, with a capacity of 20 hl. – 60 hl and even 120 hl. Oud Beersel also age lambic on foeders, Brunello di Montalcino. This blend, where beer meets wine, was created in honour of founder Henri Vandervelden
Name Oud Beersel
On the label of Oud Beersel is the water castle of Beersel which was used in the Middle Ages as a defense of Brussels. In 2003, the water castle was renovated and is nowadays open for public. A historical symbol and tradition that is reborn. It is a historical symbol that Oud Beersel wants to emit on her label and in her beer. Tradition is one of the most important elements for Oud Beersel.
The bottle referementation creates high pressures in the bottle and therefore gueze can not bottled in normal bottles but require strong bottle which can resist the high pressure such as champagne bottles.Thanks to the wild yeast and sponteneous fermentation, Oude Gueze has a long shelf life of around 20 years. Similar to good wine, an Oude Geuze can be stored for a long period in cellar temperatures. .
In the past, a geuze was mainly poured in a narrow and tall glass with reinforced soil. If a geuze tasted too acidic, sugar was added and mixed with a bar, "lambiek stoemper". Over the years, the geuzes have developed further and the taste has also become less acidic. Nowadays, a geuze is also served in a tasting glass like wine glass and on room temperature to taste the natural aromas and flavours. n.
Oud Beersel collection with a word from the Brewer
Oud Beersel – Oude Geuze
Traditional Oude Geuze with fruity nose and hoppy touch! Oude Geuze Oud Beersel is a traditional lambic beer that is made according to a traditional method and enjoys European protection. The Old Geuze is created by blending Lambieken that have matured for several years on wooden barrels. The Oude Geuze Oud Beersel is distinguished by a typical fruity and hoppy touch. A radiant golden yellow colour and a soft foaming beer. The aromas are complex with typical smell of wild yeasts The taste combines a pleasant bitterness with the sour yet soft character of the spontaneous fermentation and its complex subtleties.
Oud Beersel – Oude Kriek
Traditional Oude Kriek with overpowering pallet of fresh cherries! Oude Kriek Oud Beersel is a traditional lambic beer that is made with real cherries and matured with Lambic in wooden barrels. This gives this Old Kriek a fruity touch and its ruby red color. The Old Kriek Oud Beersel contains about 400 grams of cherries per litre which is the most of its kind. The Old Kriek enjoys European protection. This Old Kriek is not sweetened and contains neither taste nor preservatives. A ruby red colour and a surprising perfume of cherries and almonds are noticeable upon opening Oud Beersel Oude Kriek. The real cherries leave an overwhelming fruitiness and the almond touch of the pit perfects the pleasure. The spontaneous refermentation unites the cherries with the lambic which together form a pleasant taste experience.
Oud Beersel – Vandervelden 135 – 137
In 2017, the first creation was brewed in tribute to the founder of Oud Beersel who started the brewery 135 years ago, in 1882. It is a unique blend of one-year-old lambic aged on foeders of Tuscany, Italy that were previously used for 30 years to age the famous Brunello di Montalcino wine and aged three-year-old Lambic on an old foeder of Oud Beersel. This exceptional Old Geuze with a pronounced touch of red wine aged on 37.5 cl bottles and is available in limited quantity. With a warm gold yellow color and soft head, this barrel of aged beer shines. The aroma deep explosion of winey character with the typical smell of wild yeasts. The mouth experiences a combination of a pleasant bitterness of pink grapefruit with a fine red wine taste of the wooden foeders resulting in an acidic, but round character
In 2019, Oud Beersel repeated this creation, Oud Beersel Vandervelden 137. A unique mixture consisting exclusively of three-year-old Lambieken from three foeders originally used for the maturation of one of the Italian top wines Brunello di Montalcino.
Oud Beersel – Oude Pijpen
In the past, Portwijn was shipped to the ports of Bruges and Antwerp in wooden barrels of about 650 litres, called 'pipes'. Some of these wooden barrels were purchased by Lambiek breweries and have contained Lambiek for several generations. Some of these barrels circulated between several Lambiek breweries, some of which were defunct, before finding their destination in the cellars of Oud Beersel. Oud Beersel has put the finest Lambieken of on average 20 months old and matured on these 'old pipes', from about 60 to 120 years old, to an Old Geuze with the characteristics of these old barrels. Just like the oude geuze, Oude Pijpen has a beautiful golden yellow colour from which the tradition radiates. The nose experiences an interplay of old barrels and the refreshing aroma of citrus fruits and volatile acids. A full-bodied fruitiness with a balanced yet pronounced sharp acidity.
Oud Beersel – BZART Lambiek Brut Beer
BZART Lambiek originates from the merger of two glorious traditions, i.e. the ‘Méthode Traditionnelle’ (traditional method) for sparkling wines and the spontaneous fermentation for Lambic beers. The result is a natural, sparkling Lambic beer of Belgian origin. Lambic is a spontaneous fermentation beer and the oldest of the still existing Belgian beers that probably originated around the year 1300. The ‘Lambiek Oud Beersel’ that serves as a basis for the BZART Lambiek first undergoes fermentation during twelve months in wooden barrels in Oud Beersel’s cellars. This Lambic beer is then bottled by adding the ‘liqueur de tirage’ (tirage liqueur) consisting of sparkling wine yeast and sugar for the second fermentation. The brut beer then ages in bottles for at least nine months before its final maturation according to the ‘Méthode Traditionnelle’. Through this process fine carbon dioxide develops, is maintained in the bottle and causes the Lambic beer to become effervescent. By applying ‘remuage’ (riddling) and ‘dégorgement’ (disgorging) the present yeast sediments are removed from the bottle. A characteristic feature of Bzart Lambiek is that there is no sweetening, so no ‘liqueur d’expédition’ (shipment liquor) is added before corking and applying the muselet onto the bottle. This results in a sparkling BRUT Lambic beer with an overwhelming palette of tastes. BZART Lambiek is highly suitable as aperitif, digestive or as companion for crustaceans and fish such as mackerel, eels, herring, salmon, halibut, cod and sapphirine gurnard.
World’s Best Brut/ Champagne Beer’ at the World Beer Awards 2016
Comentarios